EL DESAFIAMENT DE CATALUNYA A ESPANYA

0
0 votos
14-09-2017
Publicidad
23-6-17
 EL DESAFIAMENT DE CATALUNYA A ESPANYA
23-6-17

Espanya està decidida a evitar un referèndum català d'independència, malgrat que la seva actitud dura cap als líders catalans probablement solament ha incrementat l'entusiasme cap a una mesura amb suport qüestionable.

Una nova ronda en un llarg joc de galls va començar a principis de mes, després que el president de Catalunya, Carles Puigdemont, anunciés un referèndum d'independència l'1 d'octubre. El ministre espanyol de Cultura, Esports i Educació, Íñigo Méndez de Vigo, va afirmar “és el que no ocorrerà l'1 d'octubre - un referèndum il·legal que va en contra de la Constitució”.

Després que el govern de Catalunya realitzés un vot d'independència no vinculant en 2014, Espanya va acusar al capdavanter de la regió autònoma, Artur Mas, dels crims de desobediència i violació de confiança. Al març, un tribunal va multar al Sr. Mes l'equivalent a 39.000 dòlars i li va prohibir ocupar càrrecs públics durant dos anys. El judici només va aconseguir galvanitzar als separatistes catalans, quan centenars de milers de persones van sortir als carrers al setembre per exigir que els seus polítics avancessin en la independència.

Però mentre que la independència va ser aprovada en la boleta electoral de 2014, menys de la meitat de l'electorat ho va recolzar, i molts catalans veuen clars avantatges de seguir sent part d'Espanya, com la pertinença a la Unió Europea.

Espanya podria suprimir els impulsos secessionistes amb més èxit posant la seva pròpia casa en ordre. El fracàs polític i dues eleccions no concloents van deixar Espanya sense un govern nacional durant 10 mesos l'any passat, i mentre el govern, que es va recuperar d'un escàndol de corrupció, va sobreviure un vot de censura la setmana passada, l'esforç va mostrar que les divisions polítiques continuen envaint Espanya.

Un govern central més capaç podria sortir del fervor de la independència donant a la regió una millor tornada econòmica. Catalunya aporta prop d'una cinquena part del producte intern brut d'Espanya, però la regió només rep el 9,5 per cent del pressupost nacional d'Espanya. La negociació de bona fe amb els líders catalans per trobar una solució política, en lloc de confiar en la interpretació restrictiva de la Constitució per part del poder judicial per castigar els esforços catalans per una major autonomia, també ajudaria.

El millor resultat per a Espanya seria permetre el referèndum, i per als votants catalans rebutjar la independència – com ho han fet els votants a Quebec i Escòcia. En cas contrari, la intransigència de Madrid només inflamarà les frustracions catalanes.

¿Qué te ha parecido el artículo?
Publicidad