Marsé, "botifler" i renegat?

0
0 votos
20-09-2017
Publicidad
Una documentalista de la biblioteca de Cambrils (Tarragona) ha denunciat a través de Twitter la troballa d'unes obres de Juan Marsé pintades amb insults al seu autor, acusant-ho de "botifler" i "renegat".
 Marsé, "botifler" i renegat?
Una documentalista de la biblioteca de Cambrils (Tarragona) ha denunciat a través de Twitter la troballa d'unes obres de Juan Marsé pintades amb insults al seu autor, acusant-ho de "botifler" i "renegat".

Els insults a l'escriptor apareixen retolats en negre en algunes pàgines de l'interior d'obres com Un dia tornaré, Llibertat provisional, Últimes tardes amb Teresa i La fosca història de la cosina Montse. Els llibres s'han trobat en les caixes que la biblioteca de Cambrils té destinades a bookcrossing -préstec de llibres en llocs públics entre particulars-. L'autor o autors d'aquesta acció també han ratllat el terme "Barcelona" -la ciutat de naixement de Marsé- en la solapa d'una de les obres, en la qual es reprodueix la biografia de l'escriptor, i s'ha substituït per la paraula "renegat".
Marsé és un dels molts escriptors catalans que ha publicat tota la seva obra literària en castellà, per la qual cosa mai va ser ben vist en els cercles del nacionalisme català. Ell mateix va anar sempre molt crític amb la política general i, sobretot, amb la política cultural dels nacionalistes, als quals va considerar sempre un corrent dretà, oposada als valors culturals essencials d'una Catalunya oberta i mestissa.
Marsé és, a més, un retratista exemplar d'aquesta Catalunya mestissa i integradora. La seva obra és un veritable monument literari a aquesta Barcelona i a aquesta Catalunya que va obrir les seves portes a tot tipus de migracions (tant de procedència espanyola com a americana o magrebina) i creo un espai de convivència, no sense conflictes -de classe, abans de res-, però amb un enorme potencial de convivència.
Però amb la deriva independentista d'aquests últims anys, Marsé s'ha anat convertint en un símbol cada vegada més inassumible i molest per al nacionalisme excloent, que ha passat a considerar-ho (i ara també a tractar-ho) com un "antipatriota català".
Els insults a Marsé no són un fet casual ni aïllat. Succeeixen amb prou feines uns dies després que un "historiador" proposés eliminar el nom d'Antonio Machado d'una plaça de Sabadell. Són símptomes obvis de la creixent deriva excloent d'un nacionalisme que, pas a pas, va revelant el seu verdaero rostre. Si fins ara habia pogut protegir-se darrere d'una falsa imatge de tolerància, llibertat i democràcia, ja, a hores d'ara del seu envit, no pot amagar la voluntat repressiva i excloent que nia en la seva ideologia.
Atacar a Machado i Marsé és atacar a artistes universalment reconeguts com a símbols de la llibertat, de la tolerància i de la cultura. En el cas específic de Marsé, a més, és atacar a una Catalunya lliure, oberta, integradora i mestissa.
Què Catalunya volen els que pretenen "expulsar" a Machado i "censurar" a Marsé?

¿Qué te ha parecido el artículo?
Publicidad