Portugal anuncia un creixement del 3%

0
0 votos
15-09-2017
Publicidad
Les vacances d'agost em van portar a Lisboa, una escapada familiar amb la meva dona i la meva filla, que no és la meva intenció relatar en aquest article. Però una sola anècdota d'aquest viatge em va permetre, amb més claredat que algunes anàlisis polítiques, percebre alguns aspectes claus de l'actual situació portuguesa.
 Portugal anuncia un creixement del 3%
Les vacances d'agost em van portar a Lisboa, una escapada familiar amb la meva dona i la meva filla, que no és la meva intenció relatar en aquest article. Però una sola anècdota d'aquest viatge em va permetre, amb més claredat que algunes anàlisis polítiques, percebre alguns aspectes claus de l'actual situació portuguesa.

Assistíem, al costat d'un petit grup de turistes espanyols, a les explicacions d'una guia que ens va conduir per alguns dels racons més emblemàtics de Lisboa. Però en un determinat moment, per a sorpresa de tots, la guia abandono el seu “paper oficial” per defensar la gestió del govern portuguès, una coalició d'esquerres que ha emprès un camí diferent al de la imposició desenfrenada de retallades socials. Per a la nostra guia les coses no solament van bé a Portugal, sinó que van a seguir millorant. Una confiança i optimisme, i un nivell de suport social al govern, que com vaig poder comprovar en altres converses, està estès entre la societat portugesa.

En tornar a Espanya una notícia va posar nombres a aquestes sensacions. El govern portuguès, i tant el FMI com la Comissió Europea ho confirmaven, anunciava un creixement del 2,9%, el doble que l'any anterior, notablement superior a la mitjana europea i fins i tot major que el registrat en el període de bonança anterior a la crisi.

Portugal ha comprovat com dir no a les retallades surt molt rendible. I ho està celebrant.

El passat mes de maig, la pròpia Comissió Europa felicitava al govern portuguès per la seva gestió econòmica, traient al país veí del procediment per dèficit excessiu, la qual cosa li permet recuperar part de l'autonomia perduda.

Ara s'anuncia que el país va a tancar 2017 amb el major creixement des de la seva adhesió a l'euro l'any 2000. Unes xifres properes al 3% que gairebé dupliquen el creixement de l'1,8% registrat l'any passat.

El FMI s'ha vist obligat a revisar les xifres de creixement publicades fa tan sol dos mesos, incrementant-les un punt. A més, l'atur descendirà fins al 9,4%, es compliran amb escreix les metes de dèficit que exigeix Brussel·les...

Quan li van preguntar al president portuguès, el socialista Antonio Costa, com explicava que Portugal estigués millorant en pràcticament tots els aspectes, va contestar que “allò que sembla el més improbable, com que les vaques volin, pot arribar a no ser-ho i que les vaques puguin volar”.

El seu ministre d'Economia, Caldeira Cabral explica aquesta metàfora: “Acabem amb l'austeritat, pugem salaris i pensions, adoptem una política moderada i responsable, assegurem que no hi haurà més retallades”. I això ha disparat el creixement.

Enfront de les falses equacions defensades per Merkel o la troica, Portugal està demostrant que menys retallades equival a més creixement.

A l'octubre de 2015 la unió dels vots del Partit Socialista, el Bloc de Esquerda i el Partit Comunista va permetre tirar al govern conservador que havia imposat una onada de retallades sense precedents. I va començar a aplicar-se una política diferent, moderada i que no qüestionava els compromisos internacionals de Portugal amb Washington o Brussel·les, però que permetia revertir part de les retallades.

Es van elevar les pensions al nivell previ a la crisi, es va incrementar el salari mínim des de 505 euros a 557, anunciant noves pujades anuals, es va reduir l'IVA del 23% al 13%, es va restablir el sou dels funcionaris, es va augmentar la despesa en sanitat, educació, cultura, es va protegir a les famílies amenaçades pels deshaucios o els talls energètics, es va paralitzar o va posposar part del salvatge programa de privatitzacions...

Solament dos anys després, els resultats són espectaculars, amb un nivell de creixement econòmic desconegut a Portugal i que està revertint a millorar les condicions de vida de la població.

Un rumb que compta amb un creixent suport social. Segons totes les enquestes, el 63% dels portuguesos considera “bona o molt bona” la gestió del govern de coalició, que si haguessin avui eleccions obtindria una majoria absoluta.

Les lliçons de Portugal ens posen damunt de la taula valuoses ensenyaments per a Espanya

¿Qué te ha parecido el artículo?
Publicidad